2/11/11

FACEBOOK ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Στη Λουλέα της Σουηδίας, στα νότια όρια του Αρκτικού Κύκλου, θα αναπτυχθεί το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο του Facebook. Η τοποθεσία επιλέχθηκε για το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και τον ψυχρό περιβάλλοντα αέρα. Το νέο κέντρο δεδομένων είναι το τρίτο παγκοσμίως για το κοινωνικό δίκτυο και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι θα αρχίσει να εξυπηρετεί τους πρώτους χρήστες από την Άνοιξη του 2013. Θα περιλαμβάνει αρχικά τέσσερις αίθουσες διακομιστών, ενώ στην έκταση που αγόρασε ο όμιλος υπάρχει χώρος για δύο ακόμη κτήρια παρόμοιων διαστάσεων.

Αξιοποίηση ατμοσφαιρικού αέρα

Στη Λουλέα, η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα επιτρέψει στην αμερικανική επιχείρηση να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά, καθώς θα αξιοποιεί τον ατμοσφαιρικό αέρα χωρίς να χρειάζεται κλιματισμό για την ψύξη του κέντρου. Οι ίδιοι οι διακομιστές θα τροφοδοτούνται κυρίως με υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ποταμό Λούλε. Παρόλα αυτά, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση 14 εφεδρικών ντιζελογεννητριών.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την ανακοίνωση του Facebook, η Greenpeace επισημαίνει ότι τα κέντρα δεδομένων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή κατανάλωσης ενέργειας. Παρότι η περιβαλλοντική οργάνωση λέει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του ομίλου να αξιοποιήσει βιώσιμες πηγές ενέργειας, ζητά από το Facebook να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του σχετικά με το πώς θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των νέων εγκαταστάσεων.

Φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την αναπτυξιακή εταιρεία της Λουλέα, η πόλη διαθέτει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. “Άλλωστε, δεν πρόκειται για το πρώτο κέντρο δεδομένων που χτίζεται εδώ, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο”, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ματς Ένγκμαν. Για την ακρίβεια, το κέντρο δεδομένων του Facebook είναι το μεγαλύτερο που ανεγείρεται στην Ευρώπη, αλλά και το βορειότερο αυτού του μεγέθους παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;