3/11/11

ΥΠΕΚΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη στην εκδήλωση της Εθνικής τράπεζας "Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον: Νέα κατεύθυνση και ευκαιρίες"...

«Κυρίες και Κύριοι,

Σε κάθε ευκαιρία τονίζω ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας μας που δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει απολύτως ανεκμετάλλευτο. Η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Η σπουδαία αυτή αρχή αποκτά ιδιαίτερη αξία σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή που διανύουμε. Σε διεθνές επίπεδο, ο τομέας των κτιρίων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς. Ο κύκλος εργασιών του αγγίζει τα $ 3000 δις και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας οικονομίας. Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 50% των παγκόσμιων επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες μόνο των δημόσιων κτηρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ. Συνολικά, ο κτηριακός τομέας που είναι υπεύθυνος για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, περιλαμβάνει πάνω από 3.500.000 κτήρια που έχουν κατασκευαστεί πριν τη χρονιά ισχύος του κανονισμού θερμομόνωσης (1980), άρα είναι ενεργειακά σπάταλα και απροστάτευτα. Μόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης κάθε χρόνο η χώρα δαπανά 2 δις ευρώ. Άρα ένας ρεαλιστικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 20-25% στη θέρμανση σημαίνει εξοικονόμηση 500.000.000 ευρώ κάθε χρόνο και αυτό στην πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα ολόκληρης της Ευρώπης.

H προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια αναμένεται να φέρει έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας στην τρέχουσα δεκαετία. Κεντρικός στόχος της ενεργειακής μας πολιτικής είναι, το σπάταλο Ελληνικό κτίριο να γίνει ένα πράσινο κτίριο. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σχεδιάστηκε με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα. Η χρήση δύο νέων μηχανισμών, Επιθεωρητές και Ταμείο, καθιστά το Πρόγραμμα αυτό, Πρόγραμμα – Πιλότο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.


Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην οικονομία, το Πρόγραμμα υλοποιείται επιτυχώς με την έκδοση 20.500 προεγκρίσεων, 15.000 ΠΕΑ πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης, και την υπαγωγή ήδη άνω των 7.300 αιτήσεων ωφελούμενων πολιτών. Σημειώνω ότι άλλες 5.000 αιτήσεις βρίσκονται καθ’ οδόν για επεξεργασία και υπαγωγή. Τέλος, προκαταβολή έχουν λάβει 1.000 συμπολίτες μας από τους 3.800 που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση και υλοποιούν τις παρεμβάσεις, ενώ για περίπου 600 κατοικίες έχουν εκδοθεί και τα δεύτερα ΠΕΑ και επίκειται η εκταμίευση του συνόλου του δανείου και καταβολή της επιχορήγησης.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν ήδη προωθηθεί επίσης οι παρακάτω δράσεις χρηματοδότησης:

1. Εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε νοσοκομεία, προϋπολογισμού 15.000.000.

2. Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Α' Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 40.000.000.

3. Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια, προϋπολογισμού 40.000.000. Για τη συγκεκριμένη δράση έχουν κατατεθεί 63 αιτήσεις προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

4. Βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης των υποβληθέντων προτάσεων ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός των Δήμων, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», που αναφέρεται στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων και ειδικότερα σε συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 30%.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 70 εκατ.Ευρώ.

Φίλες και Φίλοι,

Με την στρατηγική και τις παρεμβάσεις μας επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, καταπολεμούμε την ενεργειακή φτώχεια, προστατεύουμε το περιβάλλον. Πολιτεία και αγορά είμαστε εδώ για να αναδείξουμε μαζί ευκαιρίες και δυνατότητες. Και αυτό να το επιτύχουμε σε μια ορθή και μόνιμη βάση, με βιώσιμη προοπτική. Η ενέργεια θέλει συνέργεια. Για αυτό πιστεύω πως όλοι μαζί, συλλογικά και υπεύθυνα, μπορούμε να κάνουμε τα άλματα που απαιτεί η εποχή.

H ευκαιρία που περνάει, δεν ξαναγυρίζει. Είναι μια χαμένη ευκαιρία. Η καλή ιδέα που δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει και να δώσειακαρπούς, είναι απώλεια. Και η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια ούτε χαμένων ευκαιριών, ούτε απώλειας καλών ιδεών. Είναι ο πιο σύντομος και ο πιο ασφαλής δρόμος όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για μια οικονομία που θα έχει οικοδομηθεί για να κρατήσει, για μια οικονομία που θα βασίζεται σε σταθερά θεμέλια.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;

FOLLOW BY EMAIL