13/11/11

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αυξημένο παρουσιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη, όμως ο σχεδιασμός φαίνεται να προχωρά ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων του νησιού.

Από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου είχε γνωστοποιήσει ότι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί η ενεργειακή πολιτική, με αιχμή του δόρατος το "project Helios" και τις γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης με σκοπό την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όμως ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Κρήτη γίνεται ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων, όπως επεσήμανε σε σχετική ερώτηση των "Χ.Ν." ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ενέργειας - Βιομηχανίας κ. Κώστας Λαμπρινός.

Σε κεντρικό επίπεδο οι αποφάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, οι αποφάσεις των μεγάλων πρότζεκτ πλέον λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο καθώς όπως φαίνεται η εποπτεία και οι πρωτοβουλίες ανάλογων σχεδιασμών θα γίνονται κατευθείαν από τα αρμόδια Υπουργεία. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μη εφαρμόσιμο για την Κρήτη το "project Helios", που αφορά τη διάθεση δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο νησί για αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού. Όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει "να υπάρχει διασύνδεση του νησιού, διαφορετικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Επίσης, όλοι οι σχεδιασμοί που κάνουν λόγο για ανεμογεννήτριες εάν δεν υπάρξουν καλώδια που να διασφαλίζουν τη διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν νόημα".

"Να μπουν όρια"

"Θέση δική μου είναι ότι πρέπει να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ γενικότερα αλλά με μέτρο. Θα πρέπει να δούμε πρώτα δύο σοβαρά πράγματα: Το χωροταξικό είναι καταρχήν ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε να γεμίζουμε τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Δεν μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη ένα απέραντο Πάρκο ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών. Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια της Κρήτης σε ενέργεια και μετά να σκεφτούμε τι μας συμφέρει να κάνουμε. Να μετρήσουμε το κόστος και το όφελος για να «πουλήσουμε» (ενέργεια) και εκτός Κρήτης, χωρίς να πλήττουμε το περιβάλλον, να κάνουμε ζημιά ανεπανόρθωτη, που για μένα αυτός είναι ένας ορατός κίνδυνος.

Επίσης, ένα άλλο σοβαρότατο θέμα είναι, εάν τελικά αποφασίσουμε να «πουλήσουμε» (ενέργεια), θα πρέπει να μετρήσουμε την προστιθέμενη αξία εδώ στην Κρήτη, τις θέσεις εργασίας και τα ανταποδοτικά - αντισταθμιστικά οφέλη. Διότι αυτά που προτείνουν κάποιοι σήμερα, δηλαδή το 3%, είναι πάρα πολύ μικρό. Γι’ αυτό θα πρέπει ως Περιφέρεια Κρήτης και ως κοινωνία, να τα εξετάσουμε σοβαρά όλα αυτά, ειδικά όταν έχεις έναν φυσικό πόρο, όπως ο αέρας, ο ήλιος. Για τα πετρέλαια δεν κουβεντιάζω".

Fast track επενδύσεις

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του φορέα "Invest in Greece" προχωρά σε αδειοδοτήσεις "fast track". Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- θα επιταχύνει την αδειοδότηση "στρατηγικών επενδύσεων" που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ή από σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο. Η διαδικασία θα αναλαμβάνεται από έναν μόνο φορέα (one-stop-shop) με στόχο τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης του έργου.

"Ο φόβος ο δικός μου είναι να μην πάμε σε μαζικές παραχωρήσεις σε εθνικό επίπεδο πια και εννοώ προς τη Γερμανία. Διότι, όπως καταλαβαίνει κανείς, για να γίνει διασύνδεση με την Κρήτη, με ένα (υποθαλάσσιο) καλώδιο που κοστίζει κάποια δισ, ευρώ για να πάρουν το ρεύμα από εδώ και να το πάνε π.χ. στην Αθήνα, θα πρέπει να κάνουν τεράστιες επενδύσεις", τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ενέργειας - Βιομηχανίας.

Σχετικά με fast track επενδύσεις στην Κρήτη, ο κ. Λαμπρινός επεσήμανε: "Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, πιθανόν οι αντιστάσεις (σε κυβερνητικό επίπεδο) να καμφθούν. Στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πτωχεύσεως δυστυχώς φοβούμαι μήπως εκχωρήσουμε πράγματα, για τα οποία ύστερα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα".

"Σίγουρα πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα για τα οποία όμως δεν μας υπολογίζουν και πολύ (αναφέρεται στην Περιφέρεια Κρήτης). Μάλιστα, κάποιες αρμοδιότητες που μας είχαν εκχωρήσει (σε επίπεδο Περιφέρειας) μας τις πήραν πίσω και αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα. Κάτι που πιθανόν έγινε για να αποφευχθούν κάποιες δικές μας αντιδράσεις" τόνισε, προσθέτοντας: "Από την άλλη δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να απορρίπτουμε κάποιες επενδύσεις προς όφελος της ντόπιας κοινωνίας αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα της Κρήτης στον ψηφιακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου αποτυπώνονται όλες οι σχεδιαζόμενες, οι υλοποιούμενες επενδύσεις που αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στον Νομό Χανίων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικούς σταθμούς. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ, εστιάζεται στο κέντρο της ενδοχώρας του Νομού, στα ανατολικά της επαρχίας Σφακίων, στα νότια της επαρχίας Αποκορώνου και στην Κίσαμο.

Το πρόγραμμα "HELIOS"

Τη διάθεση δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος "HELIOS" που στηρίζεται στην αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού της Ελλάδας, ζητά από όλους τους δημάρχους της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής. Στόχος του Υπουργείου είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας και η εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χώρα μας πρότυπο στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και τονώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία. Για την υλοποίηση του προγράμματος "HELIOS", αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, που παράγουν την ενέργεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΕΚΑ και των Ο.Τ.Α. οι Δήμοι καλούνται "να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, προτείνοντας προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις που αφορούν την περιοχή ευθύνης έκαστου. Τέτοιες εκτάσεις θα μπορούσαν να είναι γη χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, που ο κάθε Δήμος δεν αξιοποιεί για καμιά χρήση και θα μπορούσε να διαθέσει με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας κ.ά.)". Ερωτηθείς σχετικά ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Χωροταξίας - Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκτίμησε πώς ίσως η Κρήτη να μην προβλέπεται στον σχεδιασμό καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης

Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών, που θα αναλάβουν να διενεργήσουν προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, για τον εντοπισμό περιοχών όπου είναι πιθανό να υπάρχει πετρέλαιο, είχε εξαγγείλει πριν από περίπου έναν μήνα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Ενέργειας - Βιομηχανίας κ. Λαμπρινό, από την Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχει γίνει άμεση έκδοση αδειών καθώς αυτό δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά της! Οι σχεδιασμοί, όπως φαίνεται, γίνονται απευθείας από τα αρμόδια Υπουργεία. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε πως ήδη έχει προκηρυχθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες- σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών- για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων νότια της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;