13/11/11

"ΕΞΥΠΝΗ" ΠΟΛΗ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Όλοι έχουμε διαβάσει κάποιο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή έχουμε δει κάποια "φουτουριστική" ταινία όπου παρουσιάζονται πιθανές -φανταστικές- μελλοντικές πόλεις. Μία τέτοια δείχνει ν' αποκτά πραγματική υπόσταση στην Βόρειο Πορτογαλία. Είναι η αποκαλούμενη "έξυπνη" πόλη, η οποία θα είναι υπερ-λειτουργική και θα όλη ελέγχεται από ένα τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα.

Το Urban OS, το λειτουργικό που θα "τρέξει" το σύστημα, δεν θα διαφέρει από τον τύπο του λειτουργικού συστήματος που τρέχει στα Apple προϊόντα, δηλαδή μια κοινή πλατφόρμα που επιτρέπει σε νέες εφαρμογές να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν γρήγορα, ενώ ο CEO της εταιρείας που το ανέπτυξε, Steve Lewis, το συγκρίνει με το πρότυπο του iPhone.

Μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται PlaceApps, θα επιτρέπεται σε εφαρμογές που δημιουργούνται να ενσωματώνονται στο ευρύτερο σύστημα, ώστε να ελέγχονται τα κτίρια, ο φωτισμός και άλλες πτυχές της αστικής διαχείρισης. Το Urban OS πρόκειται να δοκιμαστεί ως ένα σύστημα διαχείρισης στην PlanIT Valley, μια φουτουριστική νέα πόλη που είναι ήδη υπό κατασκευή στο Paredes κοντά στο Πόρτο, στη Βόρειο Πορτογαλία, σε συνεργασία με τους τεχνολογικούς γίγαντες Cisco και Microsoft.

Αν και έχουν υπάρξει ήδη πολλές ιδέες για το πώς οι "έξυπνες πόλεις" θα μπορούσαν να μοιάζουν, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος δημιουργεί ένα λειτουργικό το οποίο θα είναι σε θέση να χειριστεί και να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα παράγεται σε μια πόλη από 50 δις συσκευές που θα αλληλεπιδρούν. Αλλά αντί για ένα απαγορευτικά ακριβό έργο, γεμάτο από τεχνολογία αιχμής, το PlanITValley έχει σχεδιαστεί ώστε να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων μέσω καινοτομικών μεθόδων, τόσο στην κατασκευή όσο και στην συνακόλουθη λειτουργία.

Η Living Plan IT αναμένει να εξοικονομήσει 30-40% από τα παραδοσιακά κτίρια, τα οποία να κατασκευάσει και 30-50% γρηγορότερα και με πολύ υψηλότερη ποιότητα. Αυτό επίσης θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας και για τα ίδια τα κτίρια, μιας και για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιηθούν νέα υλικά και πρωτοποριακός σχεδιασμός. Για να βοηθηθεί η εκτέλεση του Urban OS θα εγκατασταθούν περίπου ένα εκατομμύριο αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας σε όλη την πόλη, ένας ανά 0.09 τετραγωνικά μέτρα, οι οποιοι έχουν σχεδιαστεί από την McLaren Electronic Systems, σύμφωνα με το πρότυπο τεχνολογίας της Formula 1.

Οι διάφορες καινοτομίες στο σχεδιασμό είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τους προγραμματιστές σε όλον τον κόσμο,οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την ανάπτυξη των διαφόρων προγραμμάτων για το Urban OS. To σχέδιο της Living IT, η οποία πρόσφατα επελέγη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μία από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας για το 2012, αναμένει τους πρώτους κατοίκους να καταφθάσουν στα μέσα του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;