26/10/11

ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ "ΣΑΡΩΝΟΥΝ" ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ρεκόρ σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, ξεπερνώντας σύμφωνα με έκθεση της Bloomberg New Energy Finance, τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ διεθνώς. Τα μεγαλύτερα από τα ποσά αυτά διοχετεύθηκαν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης, όπως αναφέρεται. Μόνο στη Βόρειο Θάλασσα, έγιναν επενδύσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ. Συμφωνία ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή πάρκου ανοιχτά των γερμανικών ακτών από τον όμιλο Global Tech 1, είναι η μεγαλύτερη που υπεγράφη κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει τεράστια πτώση στις τιμές του εξοπλισμού καθαρής ενέργειας, δηλαδή των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών συλλεκτών», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της BNEF Μάικλ Λίμπραϊκ. «Όπως δείχνουν οι αριθμοί, το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση του ρυθμού εγκατάστασης και των επενδύσεων». Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ότι η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά το εν τρίτο από το φθινόπωρο του 2010 και κατά 70% σε σχέση με τα μέσα του 2008. Οι τιμές των ανεμογεννητριών έχουν καταγράψει πτώση 20% από το 2009.

Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου των ΑΠΕ υστερούν τους τελευταίους μήνες έναντι των μετοχών ομίλων ορυκτών καυσίμων, κάτι που αποδίδεται στη γενικότερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ενδεικτική είναι η μεγάλη πτώση που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους οι μετοχές επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας, εν μέσω βάσιμων φόβων ότι ο συγκεκριμένος κλάδος που βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις, θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν από μια σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Στην έκθεση της BNEF καταγράφεται επίσης η τάση για μεγάλες εξαγορές κατά το προηγούμενο τρίμηνο, με χαρακτηριστικότερη την απόκτηση από την Electricite de France μεγαλύτερου μεριδίου στην EDF Energies Nouvelles. Ο Λίμπραϊκ εκτιμά ότι η τάση αυτή δεν είναι τυχαία. «Η χαμηλή αποτίμηση για τις επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας δίνουν την ευκαιρία σε βιομηχανικούς ομίλους και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να διεισδύσουν σε έναν κλάδο που ξέρουν ότι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα θα γνωρίσει άνθηση».

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, κατά το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ κυριάρχησαν οι μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο της ηλιακής θερμικής ενέργειας, των φωτοβολταϊκών και των βιοκαυσίμων. Στην Ευρώπη ξεχώρισαν οι συμφωνίες για την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ μεγάλες επενδύσεις έγιναν επίσης σε Κίνα και Βραζιλία, για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ξηράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;