26/10/11

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις ανεμογεννήτριες και τα "πιάτα" των φωτοβολταϊκών βρίσκονται έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Κρήτη θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Εδώ και καιρό ο προβληματισμός αρχίζει να εντείνεται και αυτός ήταν ο λόγος της σύσκεψης που διοργανώθηκε το Σάββατο στο δήμο Αμαρίου, με ευθύνη της τοπικής δημοτικής αρχής με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης και του ΓΕΩΤΕΕ.

Στη συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή και Κώστας Λαμπρινός, ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας, εκπρόσωποι από όλους τους δήμους του νομού, αλλά και εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου και κάτοικοι που ανησυχούν για το μέλλον των επενδύσεων και κυρίως του τόπου τους, ουσιαστικά τονίστηκε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνεται χωρίς σχέδιο, με «επιταγή» του κεντρικού κράτους και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη και των τοπικών κοινωνιών.

Το νομοθετικό πλαίσιο ουσιαστικά έχει αποκλείσει τους κατά τόπους ΟΤΑ. Τις αποφάσεις –ως προς τη γνωμοδότηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση– τις λαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (δηλαδή η κρατική περιφέρεια), ενώ τις άδειες εγκατάστασης τις χορηγεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι δήμοι είναι παντελώς απόντες και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, όπως σημείωσαν μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» και ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο Ρέθυμνο, Ορέστης Κρυοβρυσανάκης. «Δεν υπήρξε ούτε ένας από τους παρευρισκόμενους που να μην συμφωνεί με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη.

Όμως ο περισσότερος κόσμος, όπως και εμείς στο ΤΕΕ είμαστε προβληματισμένοι, έδειξαν να διαφωνούν καθολικά με το μοντέλο με το οποίο επιχειρείται να γίνει η ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ. Δηλαδή, είναι ένα μοντέλο που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει υπόψη του τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί ένα σοβαρότατο θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρυοβρυσανάκης, δίνοντας το στίγμα της προβληματικής που αναπτύχθηκε.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποχρέωση της χώρας μέχρι το 2020», συνέχισε ο ίδιος, «να εκπληρώσει κάποιους στόχους σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι θα δούμε την Κρήτη ενεργειακό κόμβο, ή ουσιαστικά – με το μοντέλο με το οποίο βαδίζουμε – ένα εργοστάσιο ενέργειας, η οποία θα φεύγει εκτός του νησιού και τα οφέλη δεν θα είναι μηδαμινά και θα έχουμε υποστεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει, κατά πληροφορίες, άδειες για παραγωγή συνολικής ενέργειας 4 GWatt στην Κρήτη! Αν σκεφτεί κανείς ότι οι μόλις έξι πυλώνες που έχουν τοποθετηθεί σε κορφή του Κουλούκωνα παράγουν ενέργεια 4,8 MWatt, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων.

Επόμενες Κινήσεις

Το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς – Περιφέρεια και δήμοι – ώστε να καταφέρουν να έχουν λόγο και άποψη επί των επενδύσεων. «Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται», είπε ο κ. Κρυοβρυσανάκης, «είναι να γίνει ενημέρωση, να ενημερωθεί ο κόσμος, να ακούσει απόψεις και προβληματισμούς.

Εμείς, θεσμικά, νομίζω ότι, επειδή η νομοθεσία έχει “τρομοκρατήσει” τους μελετητές που εκπονούν τα ΣΧΟΟΑΠ και τα ΓΠΣ, πρέπει να ζητήσουμε από την περιφέρεια έναν ειδικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, τον οποίο θα διεκδικήσουμε να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι δήμοι και να μην “καπελώνεται” από το ειδικό σχέδιο που έχει γίνει με ΚΥΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του δημάρχου Αμαρίου, Στέφανου Σημαντήρα, ο οποίος σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιος εκ των προτέρων να είναι αρνητικός σε τέτοιες δραστηριότητες, όμως δεν μπορεί να είναι και ελαστικός και να αφήνει την ανεξέλεγκτη διείσδυση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Εμείς είμαστε πολύ ανήσυχοι απέναντι στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει αυτό το θέμα σε σχέση με τις περιοχές μας, γιατί σύμφωνα με τους νόμους δεν ζητείται καν η γνώμη των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι στο εξής να μην επιτρέψουμε να ακολουθείται στο εξής αυτή η τακτική. Δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια ή ο δήμος να πληροφορείται από το διαδίκτυο που η ΡΑΕ έχει προτείνει ή αποφασίσει να χορηγήσει άδεια για εγκατάσταση μίας ΑΠΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;