26/10/11

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

* Μη ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα σε χώρους τους οποίους δε χρησιμοποιείτε.

* Κάντε "έξυπνη" χρήση των διαθέσιμων φωτιστικών σας – για παράδειγμα, αν χρειάζεστε κάπου συγκεντρωμένα φως χρησιμοποιήστε ένα φωτιστικό γραφείου.

* Να θυμάστε ότι η αποδοτικότητα των διαφορετικών τύπων λαμπτήρων διαφέρει. Για παράδειγμα, οι οικολογικοί λαμπτήρες και τα σποτ αλογόνου δεν εξοικονομούν παρά μόνο 30% σε σχέση με τους κλασικούς λαμπτήρες. Γι' αυτό να ελέγχετε πάντα τις ενδείξεις κατανάλωσης που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων.

* Αποφύγετε τη χρήση σποτ.

* Φροντίστε ώστε τα φωτιστικά σώματα και οι λαμπτήρες να είναι καθαρά, σε διαφορετική περίπτωση μειώνεται η αποδοτικότητα τους.

Μέτρα τα οποία απαιτούν κάποιο κόστος για την εφαρμογή τους είναι τα κάτωθι:

1) Προμηθευτείτε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κρατήστε τους υπάρχοντες ως εφεδρικούς. Η εξοικονόμηση είναι τόσο μεγάλη όσο μεγαλύτερη είναι και η χρήση του τεχνητού φωτισμού, όπως συμβαίνει σε χώρους όπως η κουζίνα, το σαλόνι κλπ.

2) Η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου του φωτισμού ενδείκνυται κυρίως για κοινόχρηστους χώρους (διάδρομοι, πυλωτή πολυκατοικίας, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, είσοδοι κλπ.). Τέτοια συστήματα περιλαμβάνουν:
α) χρονοδιακόπτες
β) αισθητήρες κίνησης
γ) υπέρυθροι ανιχνευτές απουσίας
δ) συστήματα σύζευξης τεχνητού και φυσικού φωτισμού

3) Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες (τοίχοι, έπιπλα, χαλιά κλπ.) βοηθούν στον καλύτερο φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;