28/7/12

Σε αναζήτηση νέων μέτρων για να "αμβλυνθούν" οι αυξήσεις στο Τέλος ΑΠΕ

Επιπλέον πόρους ως ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ αναζητούν στο ΥΠΕΚΑ, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

- Το "κακό" σενάριο είναι να μην εξευρεθούν τελικά τα ισοδύναμα αυτά μέτρα και να χρειασθεί να αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ από τα 5,4 ευρώ/ MWh στα 20 ευρώ / MWh, όπως έχει ζητήσει ο ΛΑΓΗΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια μέση οικογένεια με κατανάλωση 1.300- 1.400 KWh / 4μηνο θα δει αύξηση στην τελική αξία του λογαριασμού της γύρω στο… 10%!

- Το "καλό" σενάριο είναι να βρεθούν τελικά τα επιπλέον έσοδα, τόσο από τα μέτρα εκείνα που είχαν θεσμοθετηθεί το Δεκέμβριο του 2011 (το περίφημο "πακέτο" Παπακωσταντίνου για δημοπρασίες ρύπων, και τέλος ΕΡΤ), που ουδέποτε ωστόσο εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, όσο και από καινούργια που απαιτούνται για να καλυφθεί η μεγάλη φέτος είσοδος νέων φωτοβολταικών στο σύστημα.

Ένα από τα νέα αυτά μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση του τέλους λιγνίτη (σήμερα στα 2 ευρώ/ MWh), που πληρώνει η ΔΕΗ.

Στην περίπτωση του "καλού" αυτού σεναρίου, που είναι και ο στόχος του ΥΠΕΚΑ, το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί κοντά στα 10 ευρώ/ MWh ή και κάτω από αυτά.

Μείον 150 εκ. ευρώ!

Σημειωτέον ότι τα έσοδα σε σχέση με εκείνα που είχε προϋπολογιστεί ότι θα απέδιδε το πακέτο Παπακωσταντίνου, υπολείπονται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά… 150 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τα 195 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα έπεφτε στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μηδενισθεί στο τέλος του 2013.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχει αυξηθεί στα 295 εκ. ευρώ!

Όσο για τη ΡΑΕ, αναμένει σύμφωνα με τις πληροφορίες την σχετική επιστολή από το ΥΠΕΚΑ με τα ποσά της ενίσχυσης του λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει τις προσθαφαιρέσεις για τον υπολογισμό του τέλους: Προσδοκώμενα έσοδα μείον τις αναμενόμενες πληρωμές προς παραγωγούς, διαιρούμενο με τη συνολική κατανάλωση κιλοβατωρών στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται η απόφαση για το τέλος ΑΠΕ να συζητηθεί στην ολομέλεια της Αρχής την επόμενη Τετάρτη 1η Αυγούστου.

Σχετικό με τα παραπάνω είναι και η συνάντηση που πρόκειται να έχει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ. Στη συνάντηση θα τους ενημερώσει για το σκεπτικό αλλαγής του σημερινού μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, και φυσικά για τα σενάρια αύξησης του τέλους.

Τι έσοδα είχαν προϋπολογιστεί για το… 2012

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τα εκτιμώμενα έσοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ για το 2012, ήταν:

* 116,1 εκ. ευρώ από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

* 30 εκ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ (βάσει του άρθρου 12, παρ.16 του ν.3851/2010)

* 55 εκ. ευρώ από την επιβολή έκτατου τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

Το σύνολο αυτών, έβγαζε ένα ποσό… 292,8 εκ. ευρώ, τελικά ωστόσο λόγω και της ύφεσης (μείωση οριακής τιμής, κλπ), εισπράχθηκαν πολύ λιγότερα.

Ο έλεγχος ανά 3μηνο

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η ΡΑΕ στην απόφασή της του 2011 για τη μεθοδολογία επιμερισμού του ειδικού τέλους για το 2012, "οι παραπάνω υπολογισμοί βασίζονται σε μια σειρά υποθέσεων και εκτιμήσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς και η οικονομική βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του (τότε) ΔΕΣΜΗΕ, ως διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού".

Γι’ αυτό και είχε εξαγγείλει ότι "θα εξετάζει κατ’ ελάχιστον ανά 3μηνο, το ρυθμό εισόδου νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, καθώς και την πρόοδο σχετικά με την εισροή πρόσθετων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το τέλος ΕΡΤ, και το έκτατο τέλος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής".

Σε περίπτωση- σημείωνε πάντα η απόφαση της ΡΑΕ- "που τα έσοδα αυτά δεν είναι τα αναμενόμενα για το 2012 ή σε περίπτωση που εντός του έτους διαπιστωθεί πως υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς, τότε η Αρχή θα προχωρεί άμεσα σε νέα απόφαση σχετικά με το ύψος του τέλους ΑΠΕ, αλλά και σε κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου διόγκωση του ελλείμματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;