13/5/12

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΥΠΕΚΑ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη (Τρίτη 8 Μαΐου), στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Η σύσκεψη εντάσσεται στην τακτική συνεργασία και το συντονισμό των δύο Υπουργείων για όλες τις πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ενόψει και των προσεχών σχετικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το θέμα των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Έγινε επίσης, αλληλοενημέρωση και ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία, με γνώμονα την προώθηση των ενεργειακών σχεδίων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας.

—Επιτροπή για το Πρόγραμμα Ήλιος

Τη σύσταση και συγκρότηση εννιαμελούς Επιτροπής Συντονισμού (Steering Committee) για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΓΓΕΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Η Επιτροπή αποτελείται από τρεις εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, δύο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο εκπροσώπους του BMU, έναν εκπρόσωπο της Ε.Τ.Επ. και έναν εκπρόσωπο του στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Έργο της αποτελεί ο συντονισμός της προώθησης και υλοποίησης του εθνικού ενεργειακού προγράμματος αξιοποίησης του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού με την ονομασία Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

Μέλη της Επιτροπής Συντονισμού (Steering Committee) ορίζονται οι:

1. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2. Δημήτρης Τσαλέμης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα Α.Π.Ε.
3. Αναστασία Οικονόμου, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα Α.Π.Ε.
4. Robert Lorentz, DG Energy – European Commission
5. Ben Van-Houtte, Task Force Greece – European Commission
6. Martin Schoepe, BMU
7. Daniel Argyropoulos, BMU
8. Thomas Barrett, Ε.Τ.Επ.
9. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Guggenheim Capital (εκπρόσωπος στρατηγικού & χρηματοοικονομικού συμβούλου)

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν και την πρόοδο του έργου των συμβούλων, στους οποίους ανατέθηκε το έργο χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» (σύμφωνα με την απόφαση 196/02.12.2011 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων), την εκτέλεση των όρων της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εν λόγω χρηματοοικονομικών συμβούλων και εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την καλή εκτέλεση του εν λόγω έργου.

—Επιτροπή για υδρογονάνθρακες

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στις πρώτες εργασίες της επιτροπής συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση του έργου του νομικού συμβούλου για τις παραχωρήσεις open door σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

1.Σπυροπούλου Σπυριδούλα, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια τη Βαρβιτσιώτη Ευφροσύνη κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού,

2.Τσιρώνη Δημήτριο, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού ως μέλος, με αναπληρωτή τον Κολυβά Χρήστο, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού,

3.Περδίου Κάλη, κλάδου ΠΕ3 Χημικών-Γεωλόγων ως μέλος, με αναπληρωτή τον Χούνδρη Γεώργιο κλάδου ΠΕ1 Μηχανικών.

Έργο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του έργου, το οποίο θα ανατεθεί με διαδικασία απ’Α ευθείας ανάθεσης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικού περιεχομένου που αφορούν στη σχεδιαζόμενη μίσθωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;

FOLLOW BY EMAIL