8/5/12

ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν το αιολικό δυναμικό σε 300 υψόμετρο είναι τουλάχιστον διπλάσιο απ’ ό, τι σε ύψος μερικών δεκάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, η μικρή αμερικανική εταιρεία Altaeros Energies σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί αυτό το δυναμικό για να εξασφαλίσει άφθονη και εντελώς «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό τον σκοπό αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, όπου η τουρμπίνα του περιβάλλεται από ένα αερόστατο σε σχήμα κυλίνδρου. Με τη βοήθεια του αερόστατου, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια θα μπορεί να ανυψωθεί έως και 300 μέτρα, παράγοντας εκεί ηλεκτρικό ρεύμα που θα μεταφέρεται στο έδαφος μέσω ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Η Altaeros Energies ιδρύθηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες δοκίμασαν ένα πρωτότυπο της ανεμογεννήτριας στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, με το πρωτότυπο να κάνει την «παρθενική» του πτήση και να φτάνει σε 105 υψόμετρο. Στόχος της δοκιμής ήταν κυρίως να ελεγχθεί το σύστημα του αυτόματου πιλότου, το οποίο αναλαμβάνει να απογειώσει και να προσγειώσει την ανεμογεννήτρια, αυξομειώνοντας την ποσότητα από το αέριο ήλιο στο αερόστατο. Κάτι που κατάφερε με επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί οι τεχνικοί να παρέμβουν στη λειτουργία του.

Αλλωστε, οι τεχνικοί της εταιρείας θεωρούν πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συσκευής τους, συγκριτικά με άλλα σχέδια ιπτάμενων ανεμογεννητριών, είναι ότι βασίζεται σε τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, αερόστατα με ήλιο χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κυρίως για την ανύψωση υλικών σε κατασκευές, ενώ η ισχύος 2,5 kW τουρμπίνα του μοντέλου -που διαθέτει 3 έλικες, με διάμετρο 3,7 μέτρων η καθεμιά- είναι βιομηχανικής παραγωγής, για συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Η Altaeros υποστηρίζει ότι η πρώτη εφαρμογή της συσκευής θα αφορά εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο, όπως στρατιωτικές βάσεις, ορεινούς οικισμούς και μονάδες εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα όλες αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ντιζελογεννήτριες, με συνέπεια το κόστος ηλεκτροδότησής τους να είναι αρκετά μεγάλο - η Altaeros υπολογίζει πως η παραγωγή ρεύματος με τη βοήθεια ενός αιολικού πάρκου από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες θα στοιχίζει 65% φθηνότερα. Παράλληλα, οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, ενώ μεταφέρονται εύκολα, αφού, με ξεφούσκωτο το αερόστατο, καθεμιά δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα μικρό αυτοκίνητο, λόγοι που κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι θα βρουν χρηματοδότηση, με σκοπό να συνεχίσουν τις δοκιμές σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;