7/5/12

ΚΡΗΤΗ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Την κατηγορηματική του αντίθεση για «τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) στο ανατολικό άκρο της Κρήτης και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους από το Δ.Δ. Παλαικάστρου μέχρι δυτικά του Δ.Δ. Ζάκρου της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας«, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΤΟΕΒ Ζάκρου.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση των Β.Α.Π.Ε. στους ορεινούς όγκους της περιοχής μας γιατί πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα των νερών των υδροφορέων Έχομε το ζωντανό παράδειγμα του γραφικού οικισμού της Σιτάνου που σήμερα έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του με την ανέγερση σε κοντινές αποστάσεις, των τεράστιων φωτοβολταϊκών κατόπτρων.

Τι είδους «Πράσινη Ανάπτυξη» θα είναι αυτή που θα έχει αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στον τουρισμό, στην γεωργία, στη κτηνοτροφία αλλά και στη μελισσοκομία;

Είμαστε αντίθετοι με το Νόμο που παραδίδει τη γη μας και το φυσικό περιβάλλον στις Β.Α.Π.Ε. τα κέρδη των οποίων θα πηγαίνουν στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας θα είναι ελάχιστα (πλην ελάχιστων θέσεων εργασίας με μισθούς πείνας).

Η περιοχή της Σητείας έχει ήδη μεγάλη συμβολή στο ενεργειακό της Κρήτης με τον ΑΗΣ στο Αθερινόλακκο ενώ η εγκατεστημένη ισχύ των Α.Π.Ε. στην περιοχή είναι 95 ΜΒ από τα 175 ΜΒ συνολικά όλου του νησιού.

Γι αυτό ζητούμε: α) Προστασία του υδατικού δυναμικού της περιοχής μας και ακύρωση των υδροβόρων ηλιοθερμικών σταθμών, β) χωροθέτηση των Α.Π.Ε. με αυστηρά κριτήρια και ελάττωση του αριθμού και της πυκνότητάς των και γ) συμμετοχή και γνώση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων για τις Α.Π.Ε».

«Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να επανεξετασθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) για τις Α.Π.Ε. διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο στους σχεδιασμούς αυτούς που θα θίξουν την ίδια μας την επιβίωση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;