31/3/12

ΧΑΝΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Εφικτή είναι η εξοικονόμηση, αλλά και η παραγωγή, ενέργειας μέσω των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, όπως τόνισε από τα Χανιά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια, George Tchobanoglous.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάιο θα τοποθετηθεί στον βιολογικό καθαρισμό στον Κουμπελή «μια πιλοτική εγκατάσταση, για πειραματικούς σκοπούς, που θα έχει τη δυνατότητα να δαπανά λιγότερη ενέργεια, αλλά και να ανακτά ενέργεια για τη λειτουργία της», όπως γνωστοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας διοργάνωσε εκδήλωση, με θέμα τη διαχείριση των λυμάτων στον 21ο αιώνα, ο κ. Tchobanoglous και παρακολούθησαν κυρίως φοιτητές του Ιδρύματος, στην αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο κ. Tchobanoglous αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε σχετικά με το πώς σχεδιάζουμε τις εγκαταστάσεις. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον σχεδιασμό τους θα αλλάξουμε και τον τρόπο λειτουργίας τους και θα έχουμε διάφορα οφέλη από αυτή τη διαδικασία».

Οπως εξήγησε «μέχρι σήμερα ουσιαστικά παρέχουμε ενέργεια στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αλλά επειδή υπάρχει αρκετή ενέργεια μέσα στα απόβλητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια αυτή και να παράγουμε ενέργεια από τα απόβλητα με τον διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας που θα κάνουμε».

Ο κ. Tchobanoglous σημείωσε ότι «στις Η.Π.Α. κάθε καινούρια εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων δίνει έμφαση στο να μπορέσει να πάρει όση περισσότερη ενέργεια γίνεται από τα απόβλητα. Χρειάζονται, βέβαια, ειδικές εγκαταστάσεις, αλλά τα χρήματα που θα δώσουμε μπορούμε να τα αποσβέσουμε από την ενέργεια που θα παράγουμε», κατέληξε.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρος Γκίκας, επεσήμανε, από την πλευρά του ότι «τον επόμενο μήνα θα φέρω μια πιλοτική εγκατάσταση, η οποία θα λειτουργεί με αυτό το νέο σύστημα, δηλαδή έναν τρόπο επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που θα είναι πολύ πιο οικονομικός, θα έχει τη δυνατότητα να δαπανά λιγότερη ενέργεια, αλλά και να ανακτά ενέργεια για τη λειτουργία του. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ μικρό σε μέγεθος, αλλά πολύ αποτελεσματικό. Αυτή η εγκατάσταση θα στηθεί τον Μάιο στην εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων, στην περιοχή του Κουμπελή και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η λειτουργία της για πειραματικούς λόγους. Είναι πιλοτική και δεν αφορά όλο τον βιολογικό», διευκρίνισε, ευχαριστώντας, παράλληλα, τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. «για τη συνεργασία που έχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;