8/2/12

PROTON EXCHANGE MEMBRANE: Η "ΥΠΕΡ-ΜΠΑΤΑΡΙΑ"

Ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας (Solvay) ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι έθεσε με απόλυτη επιτυχία σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες κυψέλες καυσίμου στον κόσμο, στη Φλάνδρα. Η υπερ-μπαταρία φέρει τ' όνομα Proton Exchange Membrane (PEM) και παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 1.400(!) νοικοκυριά.

Η κυψέλη καυσίμου PEM μετατρέπει τη χημική ενέργεια του υδρογόνου σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας ηλεκτροχημικής αντίδρασης με οξυγόνο. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εδώ και εβδομάδες η κυψέλη PEM παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερό ρυθμό στις εγκαταστάσεις που διατηρούν από κοινού στην Αμβέρσα η Solvay και η γερμανική BASF. Ειδικότερα, η κυψέλη παρήγαγε σε 800 ώρες λειτουργίας 500 MWh, ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει τις ανάγκες 1.370 νοικοκυριών.

Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου παρουσιάζεται από τους κατασκευαστές ως η καλύτερη λύση για την ηλεκτροδότηση συσκευών, αυτοκινήτων, ακόμα και πλοίων, στο μέλλον. Η επένδυση που πραγματοποιήθηκε στη Φλάνδρα φτάνει σε ύψος τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Η κυψέλη PEM της Solvay αναπτύχθηκε με επενδυτικά κεφάλαια 5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος καλύφθηκε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;