Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με πολλούς να τις χαρακτηρίζουν ως τον μοναδικό μοχλό ανάπτυξης, μέσα στο ζοφερό τοπίο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, παρά τους σκόπελους της ελληνικής πραγματικότητας, επιλέγουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον κυρίως για τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο τον ήλιο και αυτόν πρέπει να πουλήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι με κατάλληλο σχεδιασμό μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας το ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτοβολταϊκών Ελλάδος, Γιώργος Μπίμπας.
Η Ένωση Φωτοβολταϊκών, η οποία απαριθμεί ήδη περίπου 25.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα francise photoltaics. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, διαθέτοντας 10.000 ευρώ, μπορεί να στήσει δικό του κέντρο παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, με εγγυημένα έσοδα για τα επόμενα 20 χρόνια.
«Δεν υπάρχει καμία άλλη επένδυση, εκτός από το πρόγραμμα για franchise φωτοβολταϊκών, όπου μπορείς να κάνεις προπώληση του προϊόντος για τα επόμενα 20 χρόνια. Εμείς θέσαμε σαν στόχο να προχωρήσουμε 1.000 σταθμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, ωστόσο με τον ρυθμό που τρέχει το πρόγραμμα πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο μέχρι το τέλος του 2011», δηλώνει ο κ. Μπίμπας, σημειώνοντας ότι ήδη μέσα σε ένα μήνα έχουν υπογραφεί 100 συμβάσεις για το παραπάνω πρόγραμμα, οι οποίες προέρχονται ως επι το πλείστον από την Κρήτη και την Κεντρική Ελλάδα.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμάει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές για τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως είναι ίσως ο μοναδικός οικονομικός κλάδος στην Ελλάδα που έχει τόσο πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. «Πρέπει όλοι οι Έλληνες παραγωγοί να γίνουμε μια ομάδα και να προχωρήσουμε δυναμικά σε αυτόν τον χώρο. Αν κάτι κινείται σήμερα στη χώρα μας και μάλιστα με ιλλιγιώδεις ρυθμούς είναι οι ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά. Όποιος δεν το έχει καταλάβει ανήκει στον προηγούμενο αιώνα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η ελληνική πραγματικότητα, με την γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες εξακολουθεί να θέτει φραγμούς σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, ενώ και το κοινό πρόγραμμα «Ήλιος» της Ελλάδας με τη Γερμανία έχει μείνει ακόμη σαν μια ιδέα, παρά την επίσκεψη Γερμανών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των χιλιάδων αιτήσεων για επενδύσεις σε ΑΠΕ που βρίσκονται στα συρτάρια του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές, ακόμα και για σοβαρά επενδυτικά σχέδια με τεράστιες προοπτικές.
«Απαιτείται ένα νέο και ολοκληρωμένο σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες θα έπρεπε να είναι μία από τις σημαντικότερες προοπτικές της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, εκτιμώντας πως στην τρέχουσα συγκυρία και για τα επόμενα τουλάχιστον 2-3 χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!