11/12/13

"Βιώσιμες ενεργειακές πολιτικές"

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ενεργειακής πολιτικής, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο Δήμο Χανίων, παρουσίασε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Νίκου Καλογερή, στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα το Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό στους Δήμους που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Μανώλης Σκουλάκης: «ο Δήμος Χανίων, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί -τα τελευταία 3 χρόνια- μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.»

Προχωρώντας σε ένα συνοπτικό απολογισμό δράσης, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Χανίων σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, μεταξύ των οποίων ειδική αναφορά έγινε:

-στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης δύο σχολικών μονάδων (Δημοτικά Σχολεία Χρυσοπηγής και Πασακακίου) χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα.

-στην αξιοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες αφορούν παρεμβάσεις σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος, σε τεχνικές αστικές υποδομές, στις αστικές μεταφορές (σε πιλοτικό επίπεδο) αλλά και δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και ενημέρωσης στοχεύοντας στη βελτίωση των όρων της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο,

-στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό (π.χ. αντικατάσταση παραδοσιακών λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED)

-στην υιοθέτηση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις νέες μελέτες ανάπλασης και αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων (π.χ. μελέτη βιοκλιματικής αναβάθμισης Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας των Λαών»).

Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης έκανε γνωστό πως ο Δήμος Χανίων «έχει υποβάλλει προτάσεις ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα για πέντε επιπλέον σχολικές μονάδες (9ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείο Βαμβακοπούλου, Λύκειο Ακρωτηρίου και το πρώην Δημαρχείο Θερίσου), για τα οποία εκκρεμούν οι τελικές αξιολογήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και για μία αθλητική εγκατάσταση (Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας)» ενώ προχώρησε και στη σύσταση «Ενεργειακής Ομάδας» με Συντονιστή αυτής το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Πουλιδάκη, η οποία μεταξύ άλλων, είναι επιφορτισμένη και με τη διαμόρφωση προτάσεων για τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και εφαρμογή των καλύτερων ενεργειακών πρακτικών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;