6/3/14

Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης

Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζει τις τεχνικές συναντήσεις με τις Ενεργειακές Ομάδες των Δήμων του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Συγκεκριμένα το Ενεργειακό Κέντρο, παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Δήμους που ήδη συμμετέχουν ή ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» για τη χάραξη και εφαρμογή τοπικής ενεργειακής πολιτικής.

Η προετοιμασία αυτή στοχεύει επίσης στην προετοιμασία των Δήμων για ωρίμανση δραστηριοτήτων και έργων «έξυπνης εξειδίκευσης» για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» έχει μέχρι σήμερα βρει σημαντική απήχηση στην Κρήτη καθώς οι μισοί από τους Δήμους του νησιού το έχουν συνυπογράψει, δεσμευόμενοι να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Επιπλέον, πέντε δήμοι έχουν προχωρήσει σημαντικά έχοντας ήδη υποβάλει Σχέδια Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης (Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού και Μινώα Πεδιάδος), όπου καταγράφονται τα μέτρα και οι δράσεις μέσω των οποίων σχεδιάζουν να πετύχουν το φιλόδοξο αυτό στόχο.

Προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω το ΣτΔ στην Κρήτη, το Ενεργειακό Κέντρο έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στοχευμένες συναντήσεις εργασίας με τους Δήμους εκείνους που βρίσκονται είτε σε αρχικό είτε σε προχωρημένο στάδιο σε ότι αφορά τον ενεργειακό τους σχεδιασμό και την «έξυπνη εξειδίκευση» τους.

Το τελευταίο δίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τις ενεργειακές ομάδες των Δήμων Ανωγείων, Αποκορώνου και Μυλοποτάμου, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί αντίστοιχες συναντήσεις στους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Χανίων.

Από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα συναντήσεων προκύπτει το έντονο ενδιαφέρον των στελεχών της αυτοδιοίκησης της Κρήτης για τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας και του αειφόρου ενεργειακού σχεδιασμού γενικότερα καθώς επίσης για την αξιοποίηση όλων των εργαλείων χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων τους, δεδομένων μάλιστα και των σημερινών δημοσιονομικών δυσχερειών.

Όλα τα παραπάνω στοχεύουν επίσης στην έγκαιρη προετοιμασία έργων για συγχρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Σε αυτή την προσπάθεια, το Ενεργειακό Κέντρο στέκεται αρωγός, προσφέροντας μεθοδολογικά μέσα, τεχνικές και πληροφόρηση προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε Δήμου.

Όσοι από τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να λάβουν τεχνική υποστήριξη για τη συμμετοχή τους στο ΣτΔ και την κατάρτιση, επικαιροποίηση και παρακολούθηση των Δημοτικών Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας καθώς και για την προετοιμασία σχετικών έργων για συγχρηματοδότηση, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του Ενεργειακού Κέντρου και τον Νίκο Ζωγραφάκη στο τηλέφωνο 2810-302469 ή στο email energy@crete.gov.gr προκειμένου να προγραμματιστούν από κοινού νέες συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;

FOLLOW BY EMAIL