9/11/12

Ενεργειακή απόδοση: Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, η οποία θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη στη λήψη μέτρων όπως οι ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων, η υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι ενεργειακοί έλεγχοι για όλες τις μεγάλες εταιρείες. Η επίτευξη του στόχου για 20% εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 50 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ.

“Αυτή η βασική νομοθεσία δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και των κλιματικών μας στόχων, θα δώσει επίσης μια πραγματική ώθηση στην οικονομία συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα μειώσει σημαντικά και καθοριστικά το σημαντικό και αυξανόμενο κόστος της εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας – € 488. δισ. ευρώ το 2011 ή 3,9% του ΑΕΠ – το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Claude Turmes (Πράσινοι, Λουξεμβούργο).

Ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων

Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα απαιτεί από τα κράτη μέλη, από την 1η Ιανουαρίου 2014, να προχωρούν κάθε χρόνο σε “ανακαίνιση του 3 % του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή/και ψυχόμενων κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την κεντρική δημόσια διοίκησή τους” (όλες οι διοικητικές υπηρεσίες των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια κράτους μέλους).

Το ποσοστό 3 % υπολογίζεται επί του συνολικού εμβαδού δαπέδου των κτιρίων με συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου πάνω από 500 τ.μ. και, από τις 9 Ιουλίου 2015, πάνω από 250 τ.μ. Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη ισόποσης εξοικονόμησης ενέργειας.

Σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για τις εταιρείες ενέργειας

Οι υπόχρεοι διανομείς ενέργειας ή/και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας που λειτουργούν στην επικράτεια κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να επιτυγχάνουν έναν “σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020″. Ο στόχος αυτός θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με την πραγματοποίηση νέων εξοικονομήσεων κάθε χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ίσων με το 1,5 % των κατ’ όγκον ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013).

Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Οι πωλήσεις ενέργειας για χρήση στον τομέα των μεταφορών θα μπορούν να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό.

Ενεργειακοί έλεγχοι

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τέσσερα χρόνια. Οι ενεργειακοί αυτοί έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός τριών ετών μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας και θα διεξάγονται από ειδικευμένους και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το μέτρο αυτό.

Μηχανισμοί χρηματοδότησης

Τα κράτη μέλη θα διευκολύνουν τη δημιουργία ή τη χρήση υπαρχόντων μηχανισμών χρηματοδότησης για μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Επόμενα βήματα

Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες προκειμένου να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο. Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση υιοθετήθηκε με 632 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 19 αποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;