16/6/12

Agro-Housing: Μια πολυκατοικία… θερμοκήπιο!

Το «Agro-Housing», όπως ονομάζεται αυτή η περίεργη πολυκατοικία-θερμοκήπιο, καλύπτει μία έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 150 διαμερίσματα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 στην πόλη Wuhan της Κίνας.

Η ιδέα ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Knafo Klimor Architects από το Ισραήλ, που επέλεξε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο κτίριο-αγρό μέσα στην πόλη και κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα πολυώροφο «θερμοκήπιο» όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να καλλιεργούν στο εσωτερικό του τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουν, αποκτώντας τον τίτλο του «αστού-αγρότη», και μάλιστα χωρίς καμία δυσκολία.

Ειδικοί χώροι στο κάτω μέρος του κτιρίου αλλά και σε εσωτερικά αίθρια, όπου θα εφαρμόζονται προηγμένες τεχνικές υδροπονίας, θα είναι σε θέση να «υποδέχονται» όλων των ειδών τις καλλιέργειες, παρέχοντας -εκτός από το οικολογικό όφελος- και οικονομικό.

Το πότισμα θα γίνεται με νερό που χρησιμοποιούν οι ένοικοι και το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνουν αλλά και από τη συλλογή βρόχινου νερού. Έτσι κάθε οικογένεια θα μπορεί να έχει ολόφρεσκα λαχανικά, και μάλιστα καλλιεργημένα με τις καλύτερες προδιαγραφές.

Το εν λόγω οικιστικό project αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία που ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις, ενώ γεννά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ένα νέο είδος «πράσινων» κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;