12/3/12

ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Μια νέα οικιακή συσκευή μετατρέπει μέσα σε μια μέρα τον απλό αέρα σε περίπου 12 λίτρα νερού. Το “WaterMill” έχει την όψη ενός φουτουριστικού κλιματιστικού και την ικανότητα να συμπυκνώνει, να φιλτράρει και να αποστειρώνει το νερό για περίπου 3 σεντς ανά λίτρο. Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι το πρώτο ή το μεγαλύτερο που ανήκει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ατμοσφαιρικών γεννητριών νερού. Όμως στοχεύοντας σε συγκεκριμένα νοικοκυριά με οικολογικές τάσεις και φιλικά προς το περιβάλλον η βρετανική εταιρεία Element Four αποσκοπεί το “WaterMill” να γίνει συσκευή που θα θέλουν να έχουν όλοι σπίτι τους.

Η διαφορά που έχει όμως είναι πως οι κατασκευαστές του προσπάθησαν να το κάνουν ευφυές. Συγκεκριμένα όταν τοποθετηθεί σε κάποιο ιδιαίτερο κλίμα (π.χ. τροπικό) αυτό παίρνει δείγμα ανά τρία λεπτά και στη συνέχεια προσαρμόζεται στις συνθήκες. Η προσαρμοστικότητα αυτή, είναι κρίσιμης σημασίας γιατην ενεργειακή απόδοση. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως το μηχάνημα έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί ο γνωστός φόβος της ύπαρξης μικροβίων όπως για παράδειγμα στους ψύκτες και παρόμοιες συσκευές. Αυτό επιτυγχάνεται με τον θάλαμο αυτοαποστείρωσης που διαθέτει. Επίσης το φίλτρο ενεργού άνθρακα της μονάδας το κάνει να ξεχωρίζει αφού είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στις περισσότερες συσκευές.

Σχετικά με την απόδοση του μηχανήματος, η εταιρεία εκτιμά πως μπορεί να μετατρέψει το 10-40% των υδρατμών σε πόσιμο νερό, αναλόγως και με τη σχετική υγρασία του τόπου. Για παράδειγμα σε τόπο με 69% υγρασία, η συσκευή παράγει λίγο λιγότερο από 13 λίτρα σε μια μέρα. Ακόμα και αν η συσκευή λειτουργεί συνεχώς και αποσπά από τον αέρα την όποια υγρασία, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το περιβάλλον. Τα αρχικά σχέδια της εταιρείας ήταν για παραγωγή των μισών λίτρων από αυτά που παράγει το μηχάνημα. Όμως η ποσότητα αυτή θα ήταν οριακά για όσο πόσιμο νερό χρησιμοποιεί η μέση οικογένεια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αρχικά οι κατασκευαστές είχαν οραματιστεί μια συσκευή που θα λειτουργούσε για την καταπολέμηση των περιοχών χωρίς πόσιμο νερό. Το κόστος του μηχανήματος δεν είναι φθηνό και ανέρχεται στα 1300 δολάρια, ενώ το βάρος του είναι περίπου 20 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;