24/11/11

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μόλις πρόσφατα λάβαμε γνώση της τροπολογίας που καταθέσατε και περιλαμβάνεται πλέον στον νεοψηφισθέντα νόμο για τις άδειες δόμησης, σχετικά με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παρ. 3 του άρθ. 41, με την οποία προβλέπεται ότι Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ δεν θα είναι «επιστήμονα[ς], αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας σε θέματα χωροταξίας» (αρθ. 4, παρ. 1, εδ. α του ν. 2742/1999), αλλά ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων του ΥΠΕΚΑ.

Με την επιστολή αυτή, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την τοποθέτηση εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ως επικεφαλής ενός συλλογικού οργάνου που έχει ως σκοπό την «υποβολή γνωμοδοτήσεων ή εγγράφων παρατηρήσεων και […] διατύπωση προτάσεων σχετικά με την εθνική χωροταξική πολιτική και πολιτική αειφόρου ανάπτυξης και τα αναγκαία μέτρα και ενέργειες για την εφαρμογή τους».

Έχοντας και στο παρελθόν συμμετάσχει με εκπροσώπους μας και παρακολουθώντας ανελλιπώς, από την αρχή ίδρυσής του τις εργασίες του ΕΣΧΣΑΑ, μας είναι απολύτως σαφές ότι κρίσιμη δικλείδα ασφάλειας για την ανεξαρτησία και την ποιότητα της εργασίας αυτού του σημαντικού επιστημονικού οργάνου είναι πρωτίστως το επιστημονικό κύρος και η πολιτική ανεξαρτησία του Προέδρου. Προφανώς η διαφωνία μας δεν αποτελεί κρίση επί προσώπων, αλλά έχει θεσμικό χαρακτήρα.

Διότι εάν σήμερα τυχαίνει τη θέση του Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων να κατέχει πρόσωπο με σημαντική εμπειρία, ικανότητες και διάθεση για διάλογο και συνεργασίες, επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε περιπτώσεις γενικών γραμματέων χωρίς κατάρτιση στο αντικείμενο της χωροταξίας, οι οποίοι απαξίωσαν τη λειτουργία του ΕΣΧΣΑΑ, εκβίασαν αποφάσεις και δεν έλαβαν υπόψη τους το δικαίωμα των μελών του για ανεξάρτητη γνώμη.

Κρίνουμε σκόπιμο λοιπόν να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχοντας πλέον εδραιωθεί μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και έχοντας συμβάλει με επιστημονικά τεκμηριωμένες και πολιτικά ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις επί όλων των σχεδίων χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, το ΕΣΧΣΑΑ αποτελεί ένα πολύτιμο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας.

Με εκτίμηση,

Οι Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
MOm - Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Greenpeace
WWF Ελλάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;