7/11/11

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να βρίσκεται σε άνοδο, όμως η αποτελεσματικότητα των ηλιακών κυττάρων εξαρτάται από την ποσότητα του ηλιακού φωτός που απορροφούν. Ο καθηγητής McCormick και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που απορροφά ένα ευρύ φάσμα των μηκών κύματος και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη και -κατ' επέκταση- λιγότερο δαπανηρή ηλιακή τεχνολογία. Ο Koray Aydin, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών, δηλώνει:

"Το ηλιακό φάσμα, δεν λειτουργεί όπως ένα λέιζερ, είναι ευρυζωνικό, ξεκινώντας με την υπεριώδη ακτινοβολία και ανεβαίνοντας στο εγγύς υπέρυθρο. Για να συλλάβει αυτό το φως πιο αποδοτικά ένα ηλιακό κύτταρο, πρέπει να έχει μια ευρυζωνική απόκριση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μας επιτρέπει να το επιτύχουμε αυτό".

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο αντισυμβατικά υλικά, το μέταλλο και το οξείδιο του πυριτίου για να δημιουργήσουν ένα τραπεζοειδές σχήμα σαν μεταλλικές σχάρες σε νανοκλίμακα που μπορεί να παγιδεύσει ένα ευρύτερο φάσμα του ορατού φωτός. Η χρήση αυτών των υλικών είναι ασυνήθιστη επειδή από μόνες τους δεν απορροφούν το φως, ωστόσο εργάστηκαν μαζί για την νανοκλίμακα για να επιτύχουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης. Κατ' ουσία, τα φωτόνια μετατρέπονται σε θερμότητα και μπορούν να επιτρέψουν νέους τρόπους για τον έλεγχο της ροής της θερμότητας σε νανοκλίμακα. Ωστόσο, το καινοτόμο τραπεζοειδές σχήμα θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε ημιαγώγιμα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ηλιακά κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;