25/10/11

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΚΑ: Η ΒΙΟΜΑΖΑ ΝΕΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ένα έτος περιθώριο παρέχει το ΥΠΕΚΑ για την αντικατάσταση των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης που καταναλώνουν μαζούτ, πριν την πλήρη απαγόρευσή τους. Παράλληλα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρήσης βιομάζας και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, προκειμένου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας.

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι κάθε νέα εγκατάσταση μονάδων θέρμανσης με βιομάζα θα πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και συντήρησης που θα παρέχει αυτός που την πραγματοποιεί στον ιδιοκτήτη/χρήστη της. Επίσης, επιβάλλεται η ενημέρωση για τα ενδεδειγμένα καύσιμα, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να καθαρίζεται η καμινάδα, κ.α.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η διείσδυση της βιομάζας στη θέρμανση θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για: συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη τουλάχιστον κατά 20% κάλυψη του συνόλου της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής των κτιρίων είτε με ΑΠΕ είτε με συστήματα συμπαραγωγής ή/και τηλεθέρμανσης, ως το τέλος του 2019

Το νέο νομικό πλαίσιο απαγορεύει ρητά την καύση -με σκοπό την θέρμανση- πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων. Επαναλαμβάνει επίσης ότι κάθε νέα εγκατάσταση και λέβητας ή καυστήρας θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τη σήμανση CE. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;