27/10/11

ΣΑΣ "ΑΔΕΙΑΣΕ" Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ; ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ...

Στο άμεσο μέλλον ο κάθε κάτοχος ηλεκτρονικών συσκευών (πχ το iPAD, mp3 player ή κινητό) δε θα χρειαστεί να ανησυχεί μήπως "ξεμείνει" από μπαταρία, αρκεί να συνεχίσει να κινείται. Ερευνητική ομάδα του University of Wisconsin-Madison ανακάλυψε μια συσκευή συλλογής ενέργειας που συλλαμβάνει την ανανεώσιμη καθαρή ενέργεια που παράγεται από κάποιον όταν περπατάει με την μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική!!!

Η νέα τεχνολογία είναι η εξέλιξη στον τομέα "electrowetting". Ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό με τη χρήση χιλιάδων μικροσκοπικών υγρών σταγονιδίων που αλληλεπιδρούν μ' ένα υπόστρωμα νανομηχανικής. Αυτή η τεχνολογία η οποία εμπίπτει στη μελέτη για το πώς συμπεριφέρονται τα υγρά σε πολύ μικρές κλίμακες ή σε νανοκλίμακες, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μπότες και παπούτσια για να συλλέγει την ενέργεια που αλλιώς θα χανόταν ως θερμότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα είχε τη δυνατότητα να παράγει έως και 20W ηλεκτρισμού, ποσό περισσότερο από αρκετό για να τροφοδοτήσει πρότυπες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Τα συστήματα κινητικής ενέργειας σε υποδήματα είναι επίσης υπό ξέλιξη στο Louisiana Tech University. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες τεχνολογίες για κινητές μηχανές συγκομιδής ανανεώσιμης ενέργειας σε εξέλιξη.

Οι Καναδοί στρατιώτες δοκιμάζουν μια συσκευή που είναι τοποθετημένη σε μια επιγονατίδα ανθρακονημάτων, που περιλαμβάνει ένα κιβώτιο ταχυτήτων και μια γεννήτρια. Επίσης και το University of Leeds έχει μελετήσει ένα φάσμα δυνατοτήτων για συγκομιδή ενέργειας από τους στρατιώτες και ερευνητές του University of Bolton έχουν αναπτύξει μια ελαφριά ίνα που θα μπορούσε να συλλέξει ενέργεια από τα στοιχεία, όπως η κινητική από τις κινήσεις του σώματος.

Η κινητική ενέργεια δεν είναι απλά ένα είδος ανανεώσιμης καθαρής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί εν κινήσει. Προσθέστε ένα στοιχείο μικρογράφησης στο τομέα της ηλιακής, που δοκιμάζεται από τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και έχετε την εικόνα μιας ριζικής αλλαγής στον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενεργεια για τις φορητές ηλεκτρονικές μας συσκευές. Αυτοί που "φωνάζουν" πως το περπάτημα είναι υγεία έχουν έναν παραπάνω επιχείρημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;