29/10/11

ΠΑΙΞΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Ένα καινούριο online game που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ανανεώσιμη ενέργεια και θέλουν να γνωρίζουν πώς μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια. Ερωτήσεις του τύπου: "να ψήσω το τόστ στο φούρνο ή στην τοστιέρα;", "πώς μπορώ να μειώσω τις εκπομπές CO2 με τον τρόπο που χρησιμοποιώ την ενέργεια;" βρίσκουν απάντηση, μέσα από το παιχνίδι που ονομάζεται "Renewable Energy Drama".

Ερευνητές από το Fraunhofer Institute for Digital Media Technology (IDMT), ανέπτυξαν την εφαρμογή κατά τη διάρκεια του προγράμματος "RESIDENS". Σε συνεργασία με το Ilmenau University of Technology, το Friedrich Schiller University in Jena, την επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Ilmenau και το Fraunhofer Application Center System Technology οι ερευνητές διερευνούν το πώς μπορούν οι καταναλωτές να παρακινηθούν ώστε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα ενέργεια από παράγεται από Α.Π.Ε. Οι εμπειρογνώμονες βλέπουν μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες στο τομέα των online παιχνιδιών για την "διδασκαλία" περί εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι με έναν πιο διασκεδαστικό (σε σύγκριση με τον παραδοσιακό) τρόπο.

Το παιχνίδι αφορά την τυπική καθημερινότητα μιας τριμελούς οικογένειας και ο χρήστης επιλέγει και χρησιμοποιεί έναν χαρακτήρα (από τους τρεις). Στην οθόνη φαίνονται τα δωμάτια του σπιτιού και ο user μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο με το ποντίκι, για τις καθημερινές ασχολίες του σπιτιού. Αν πχ. "κλικάρει" πάνω στο πλυντήριο μέσω ενός πλαισίου πληροφοριών ενημερώνεται για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και το ενεργειακό κόστος, όταν το πλυντήριο είναι γεμάτο ή μισογεμάτο και επίσης υπολογίζει το ετήσιο κόστος. Στο δεύτερο επίπεδο ο χρήστης ενημερώνεται για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας έξυπνους μετρητές, οι οποίοι (μέχρι τώρα) δοκιμάζονται από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού σε πιλοτικά προγράμματα σε ολόκληρη την Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Νόμο Διαχείρησης Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2010 έπρεπε να εγκατασταθούν στα νέα κτήρια και σε κατοικίες που ανακαινίζονται πλήρως. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο της ημέρας, μετρούν την ακριβή χρήση ενέργειας και παρουσιάζουν τα τρέχοντα δασμολόγια. Αυτός είναι ο τρόπος που ο καταναλωτής μπορεί να προσδιορίσει την δυνατότητα για εξοικονόμηση καθώς επίσης ανακαλύπτει πότε η προερχόμενη από ΑΠΕ ενέργεια είναι φτηνή. Η δεύτερη εφαρμογή "Saving electricity with Smart Meters" θα είναι online στο τέλος του τρέχοντος έτους. Για περισσότερες πληροφορίες και για να παίξει κάποιος online το παιχνίδι ας επισκεφτεί την ιστοσελίδα Residens Projekt...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;