24/10/11

"ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ" Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ως ένας τομέας στον οποίο έχουν συσσωρευτεί οι περισσότερες καθυστερήσεις περιγράφεται το κομμάτι της Ενέργειας, σύμφωνα με τη πέμπτη έκθεση της τρόικας για το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, που ανακοινώθηκε χθες. Οι παρατηρήσεις της τρόικας είναι αυστηρές και σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για τον τομέα της ενέργειας. Η τρόικα ακουμπά τρία βασικά ζητήματα: λιγνίτες, νερά και τρίτο ενεργειακό πακέτο, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υπάρξει έγκαιρη αναβάθμιση του ρόλου της ΡΑΕ και να προχωρήσει η διαδικασία του διαχωρισμού των δικτύων από τη ΔΕΗ.

10 μήνες καθυστέρηση στους λιγνίτες...

Οι πιο αυστηρές παρατηρήσεις της τρόικας αφορούν στο κομμάτι των λιγνιτών. «Τον Οκτώβριο του 2011 συμπληρώθηκε 10μηνη καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των μέτρων για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ που είναι ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς, στο 40% της λιγντικής παραγωγής» ξεκινά ο σχολιασμός της έκθεσης και συνεχίζει: «Αν και έχουν προσφερθεί αρκετές εναλλακτικές οι οποίες παρουσιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, αυτές κρίθηκαν ως ανεπαρκείς για να καλύψουν τους στόχους και τις απαιτήσεις που υπαγορεύονται από το κοινοτικό δίκαιο».

Στο σημείο αυτό, που πιθανόν να χρήζει και περαιτέρω διευκρινίσεων, η τρόικα φαίνεται να δίνει και μια έμμεση απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα σταματήσει τα μέτρα για τους λιγνίτες. Η τρόικα μάλλον έχει αντίθετη άποψη, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτά τα μέτρα (εννοεί για την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες) πρέπει να προσδιοριστούν και να εφαρμοστούν γρήγορα , πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το 2012». Αλλιώς, καταλήγει η τρόικα «το πρόβλημα ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρισμού απλώς θα μετατεθεί και θα αφορά στο νέο ιδιωτικοποιημένο σχήμα».

Τι λέει για τα υδροηλεκτρικά

Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της τρόικας τονίζεται με τόση σαφήνεια ότι η ανεξάρτητη διαχείριση των υδροηλεκτρικών επί της ουσίας θα ανοίξει το δρόμο για την πρόσβαση των ιδιωτών στη φθηνή αυτή μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής. Αναφέρει λοιπόν η έκθεση ότι «σε σχέση με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών, έχει ζητηθεί αυτή να μεταφερθεί σε ένα ανεξάρτητο σώμα. Αυτό ακολουθεί την ίδια λογική της παροχής πρόσβασης σε αυτή τη σχετικά φθηνή πηγή ενέργειας σε παραγωγούς άλλους πλην της ΔΕΗ. Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 οι αρχές απέτυχαν να προτείνουν ένα μηχανισμό που να συμμορφώνεται με αυτή την απαίτηση».

Τρίτο ενεργειακό πακέτο

Τέλος, όσο για το τρίτο ενεργειακό πακέτο και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ενδυνάμωση και ενίσχυση της ΡΑΕ αλλά και να προχωρήσει ταχύτατα ο διαχωρισμός της ΔΕΗ, η εισφορά ανθρώπινου δυναμικού και παγίων στις νέες θυγατρικές αλλά και η πιστοποίηση των διαχειριστών από την ανεξάρτητη ΡΑΕ. Αναφέρει λοιπόν η έκθεση:

«Το μνημόνιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους κοινούς κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρισμού καθώς και να προχωρήσει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αυτό έγινε με το νόμο που ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2011, σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Με δεδομένα τα σχέδια για επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις για επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και συστημάτων διανομής, οι κύριες προκλήσεις πλέον είναι να υπάρξει ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των συστημάτων μεταφοράς και διανομής στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού,καθώς επίσης και την ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;