20/10/11

Φ

Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η ατμόσφαιρα, σαν ένα γιγάντιο θερμοκήπιο, «κρατάει» το μέρος της θερμότητας που προέρχεται από τον ήλιο και που χρειάζεται για να υπάρχει ζωή, μέσω των ανακλάσεων που συμβαίνουν σε αυτή. Οι ρύποι (αέρια του θερμοκηπίου), όμως, που προέρχονται από την καύση των συμβατικών καυσίμων, αλλάζουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας, με συνέπεια αυτή να εγκλωβίζει όλο και περισσότερη θερμότητα και να ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν οι κλιματικές συνθήκες και να προκαλούνται όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως πλημμύρες, αφύσικες ζέστες, περισσότεροι και εντονότεροι τυφώνες) και καταστροφές, καθώς επηρεάζεται η βροχή, ο άνεμος, οι θάλασσες και άλλα στοιχεία της φύσης.

Φυσικό Αέριο
Το Φυσικό Αέριο είναι ένα αέριο μίγμα υδρογονανθράκων. Εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες και εξαιτίας των ιδιοτήτων του θεωρείται οικολογικό καύσιμο. Βασικό συστατικό του φυσικού αερίου είναι το μεθάνιο, συνυπάρχουν όμως σε αυτό και σημαντικές ποσότητες αιθανίου, προπανίου και βουτανίου, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, ήλιο και υδρόθειο.

Φυσικό Φωτισμό
Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη οπτικής άνεσης μέσα στα κτίρια και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζοντας φως, θέα, δυνατότητα αερισμού, αξιοποίηση και ρύθμιση της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας. Ιδιαίτερη σημασία κατά το σχεδιασμό των συστημάτων φυσικού φωτισμού έχει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των απαιτήσεων σε φωτισμό από το φυσικό φως, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και την εργασία που επιτελείται μέσα στους χώρους.

Φυσικοί Πόροι
Είναι κυρίως φυσικά αγαθά εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα τα οποία ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να τα χρησιμοποιήσει για κάλυψη αναγκών του. Οι φυσικοί πόροι μιας χώρας ή άλλης γεωπολιτικής ενότητας αναφέρονται συνήθως στις οικονομικά αξιοποιήσιμες πρωτογενείς ύλες, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται πηγές ενέργειας που μας προσφέρει η βιόσφαιρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το νερό, η ατμόσφαιρα, ως και το φως του ήλιου που επιδρά στην περιοχή αναφοράς.

Φωτοβολταϊκό πλαίσιο
Μικρή αυτόνομη μονάδα με την οποία γίνεται η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας απευθείας σε ηλεκτρική. Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων 0,5mΧ1 m και μπορεί να παράγει μέχρι 120 W ηλεκτρικής ισχύος ανά τετραγωνικό μέτρο.

Φωτοβολταϊκό σύστημα
Σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί μία φωτοβολταϊκή συστοιχία (πολλά φωτοβολταϊκά πανέλα συνδεδεμένα μεταξύ τους) και πιθανώς μπαταρίες για την αποθήκευση του παραγόμενου ηλεκτρισμού. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια από τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εκμεταλλευόμενο το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;