27/10/11

ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ;

Γιατί δεν ξέραμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας! Επιστήμονες από την Ισπανία, Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται για να βρούν ένα τρόπο παραγωγής πολύτιμων χημικών, υλικών και καυσίμων που βασίζονται στη βιομάζα από τη φλούδα του πορτοκαλιού. Δημιούργησαν την Orange Peel Exploitation Company (OPEC), που είναι μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών από την Υόρκη, την Ισπανία, την Βραζιλία, το University of Sao Paulo και το University of Cordoba.

Ο καθηγητής James Clark από το Green Chemistry Centre of Excellence, δήλωσε:

Τα υποπροϊόντα από τη βιομηχανία χυμού έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μια σειρά από ενώσεις, προσφέροντας μια πιο κερδοφόρα και περιβαλλοντικά αξιόλογη εναλλακτική λύση στις τρέχουσες πρακτικές χρήσης αποβλήτων. Επιδιώκουμε να το κάνουμε αυτό με την αξιολόγηση του χημικού δυναμικού της τροφικής αλυσίδας, χρησιμοποιώντας πράσινες χημικές τεχνολογίες και τις λειτουργίες της φύσης για να λάβουμε τις περιζήτητες ιδιότητες των καθημερινών προϊόντων. Τα υπολείμματα τροφών και τα υποπροϊόντα παράγονται σε σημαντικές ποσότητες από τη βιομηχανία τροφίμων. Τα απόβλητα φλούδας του πορτοκαλιού είναι ένα άριστο παράδειγμα μιας “χαμένης” πηγής.

Στη Βραζιλία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, το μισό πορτοκάλι απομένει ως υποπροϊόν όταν ο χυμός έχει παραχθεί. Αυτό αντοστοιχεί σε 3.000.000 τόνους φλούδας πορτοκαλιού το χρόνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χημικών, υλικών και καυσίμων. Η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πρώτες ύλες ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποιήση των οργανικών αποβλήτων από την τροφική αλυσίδα για την παραγωγή νέων προστιθέμενης αξίας υλικών, χημικών και καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;