25/10/11

ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΜΗΕ

Εν αναμονή της πρότασης του ΥΠΕΚΑ για το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ ο κλάδος συναινεί ομόφωνα για ένα πρωταρχικό ζήτημα. Την ανάγκη να βρεθούν άμεσα εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση αδυναμίας καταβολής πληρωμών, πράγμα που θα πλήξει την αξιοπιστία του Συστήματος στους ξένους επενδυτές και στις τράπεζες. «Αυτή τη στιγμή μας μιλάνε μία-δύο ξένες τράπεζες, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα σταματήσουν και αυτές. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, αυτές το μόνον που μας λένε είναι ότι δεν μπορούν να μας χρηματοδοτήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αγοράς, που μίλησε στο energia.

Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η βραχύχρονη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την κατάθεση προτάσεων από φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, για το πλαίσιο ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευθεί ότι εντός 10ημέρου θα ανακοινώσει τις προτάσεις του, τις οποίες θα συζητήσει με τους φορείς σε μία νέα συνάντηση. Επί του παρόντος και προφανώς λόγω των εξελίξεων που τρέχουν στην Ελλάδα για το «κούρεμα» του χρέους, δεν υπάρχει πληροφόρηση από την πλευρά του υπουργείου, ούτε για το πότε θα ανακοινωθούν οι προτάσεις του, ούτε, φυσικά για την επόμενη συνάντηση. Φορείς της αγοράς των ΑΠΕ εκφράζουν αμφιβολία αν υπάρξει πρόοδος την επόμενη εβδομάδα.

Από το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες προκύπτει καταρχήν, συναίνεση σε δύο θέματα. Πρώτον, τη σωτηρία του ΔΕΣΜΗΕ, ως κύριο και άμεσο μέλημα και δεύτερον, ότι αναγνωρίζεται η ύπαρξη στρεβλώσεων για το ειδικό τέλος ΑΠΕ, κάτι το οποίο προκύπτει και από τις θέσεις που δημοσιοποίησαν σχεδόν όλοι οι φορείς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της Greenpeace. Ειδικά το τελευταίο αναγνωρίζεται ως ένα είδος «μικρής επιτυχίας» για τον κλάδο, δεδομένου ότι, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, «κάτι τέτοιο έμοιαζε εξωτικό πριν από ένα εξάμηνο».

Ωστόσο, αναγνωρίζεται, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ έχει να λύσει ένα πολύ δύσκολο σύστημα εξισώσεων σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, δεδομένου ότι αποτελείται από πολλές μεταβλητές, μία από τις οποίες λέγεται ΔΕΗ. Πάντως, πέραν των ειδικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί, το υπουργείο, σε συνεργασία με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, εξετάζει την πρόταση που κατέθεσε ο όμιλος Μυτιληναίος, να εγγυηθούν κοινοτικά ταμεία τις συμβάσεις του ΔΕΣΜΗΕ για ΑΠΕ, με δυνατότητα παράλληλης χρηματοδότησης. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, από την αγορά να υπάρξει μια συνολική λύση. «Αν γίνει κάτι τέτοιο θα μας λύσει πολλά προβλήματα», τονίσθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντα της αγοράς.

Η ΡΑΕ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεις για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, με τις οποίες συμφωνούν οι φορείς της αγοράς. Όμως, αρκετά από τα άμεσα, με ετήσιο ορίζοντα, μέτρα που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υλοποίηση τους, όπως, για παράδειγμα, η απόδοση στο ΔΕΣΜΗΕ του 50% του τέλους της ΕΡΤ, που υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 150 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ενώ ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμφωνεί με τη ρύθμιση αυτή, βρίσκει «τοίχο» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και προϊστάμενο της ΕΡΤ Ηλία Μόσιαλο. Επίσης, επιφυλάξεις διατυπώνονται και για την αποτελεσματικότητα της πρότασης επιβολής τέλους μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ, καθώς, όπως αναφέρεται, το εμπόριο αδειών έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, δεδομένου ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ανάλογες επενδύσεις. «Τι λόγο έχει να αγοράσει κάποιος επενδυτής μια άδεια αν δεν μπορεί αν την αξιοποιήσει;», υπογραμμίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ανάσα για το ΔΕΣΜΗΕ θα ήταν να γίνονται περισσότερες και πιο γρήγορες δημοπρατήσεις αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2, λέει η αγορά. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι αν επιταχυνθούν εντός του Οκτωβρίου θα δώσουν περί τα 40 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Όπως και να αποδώσει στο ΔΕΣΜΗΕ το δημόσιο 20 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Αυτό κι αν είναι δύσκολο, όταν ο ΔΕΣΜΗΕ δεν είναι ο μόνος στο οποίο οφείλει το δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ.

Η αγορά υποστηρίζει την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες και η αύξηση του τέλους ΑΠΕ να είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιβληθεί. Κι αν χρειασθεί εντέλει να γίνει κάτι τέτοιο, η αύξηση να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ. Σε αυτό το σκηνικό οι εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ήσσονος σημασίας τη μείωση των feed in tarifs. «Η μείωση των ταριφών δεν λύνει τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ», υποστηρίχθηκε. «Οι ΑΠΕ επικρίνονται για ένα έλλειμμα για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιες». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται η όποια μείωση υπάρξει να ξεκινήσει από τα φωτοβολταϊκά και υποδεικνύεται η ανάγκη κάθε τεχνολογία να εξετασθεί ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;